vineri, 29 octombrie 2010

Cartofi umpluti cu kaizer si ciuperci

Ingrediente:
6 cartofi mari
200 g kaizer
250 g ciuperci
150 g cascaval
400 g smantana
30 g unt
sare
piper
marar proaspat



Mod de preparare:
1. Cartofii se spala si se pun la fiert in coaja. Cand sunt aproape gata se curata de coaja si se taie in doua pe lungime. Se indeparteaza miezul cu o lingura, in asa fel incat sa nu se rupa pe margini. Miezul astfel indepartat se zdrobeste cu ustensila pentru piure si se pune in strat subtire intr-o tava termorezistenta.
2. Intre timp kaizerul se taie cubulete, se pune la calit intr-o tigaie, in care s-a topit in prealabil untul. Se adauga ciupercile tocate marunt si se calesc si ele pana ce se evapora toata apa, apoi se adauga sare si piper dupa gust. Cu aceasta compozitie umplem jumatatile de cartofi si le asezam in tava, peste stratul de cartofi.
3. Peste fiecare cartof umplut se pune o felie subtire de cascaval si una de kaizer.
4. Se toarna smantana deasupra si se pune tava la cuptor pentru 15-20 minute, pana se rumenesc cartofii deasupra.
5. Se asezoneaza cu marar proaspat, tocat marunt.

sâmbătă, 23 octombrie 2010

Piept de pui cu gutui

Ingrediente:
4 bucati piept de pui
4 gutui mijlocii
sare
piper
50 g unt
100 ml smantana
4 linguri ulei
3 linguri miere
3 fire de cimbru verde
1 lingura faina
3 linguri pesmet



Mod de preparare:
1. Se curata pieptul de pui de pielite, se spala bine, se lasa sa se scurga in sita si se condimenteaza cu sare, piper si cimbru. Se stropeste cu ulei, se unge cu putin unt si se lasa la rece, cateva minute.
2. Separat, se pregateste sosul. Se topeste restul de unt, se adauga 3 lingurite de pesmet sau o lingurita de faina si apoi se stinge cu smantana. Se adauga miere, sare si piper.
3. Se curata gutuile, se spala si se taie rondele. Se aseaza pieptul de pui intr-o tava termorezistenta, tapetata cu unt si pesmet, se aranjeaza rondelele de gutui si se da la cuptorul incins in prealabil.
4. Dupa ce s-a rumenit, se adauga sosul alb si se mai lasa 20 de minute in cuptor.
Pieptul de pui se serveste ornat cu frunzulite de cimbru proaspat.

sâmbătă, 16 octombrie 2010

Tarta cu prune

Ingrediente:
150 g faina
80 g zahar tos
150 g unt
2 oua
200 g miez de nuca
200 g gem de prune
200 g prune
1 lingurita cu scortisoara
un sfert de lingurita cu sare
4 g praf de copt
2 pliculete zahar vanilat

Mod de preparare:
Untul rece se taie cuburi si se pune peste faina amestecata cu sare. Se amesteca pana capata aspectul unui pesmet, se adauga un ou si un albus. Se presara zaharul tos, praful de copt si se framanta totul pana se obtine un aluat omogen. Se acopera cu o folie alimentara si se introduce la rece 30 de minute. Se intind trei sferturi din aluat intr-o tava unsa cu unt, se pune gemul de prune, se niveleaza, se presara zahar vanilat si se aseaza deasupra felii subtiri de prune. Se presara scortisoara si miez de nuca tocat, iar deasupra se realizeaza un grilaj din fasii de aluat. Se ung cu galbenus batut si se introduce tava in cuptorul incins. Se coace la foc potrivit pana devine aurie, se scoate din cuptor si dupa zece minute se poate servi.

SIAL 2010 - Salonul alimentatiei

In perioada 17-21 octombrie 2010, in Parcul Expozitiilor de la Versailles, in Paris, se va organiza un salon al alimentatiei numit SIAL 2010.
In cadrul acestui eveniment international vor expune 5.300 de producatori din Franta, dar si din alte tari.
Sunt asteptati peste 140.000 de vizitatori ce se vor putea intoarce acasa cu produse noi, dar si retete pe care nu le-au mai incercat.

Sursa: SIAL 2010

vineri, 15 octombrie 2010

Peste in saramura

Ingrediente:
4 pesti potriviti
2 legaturi ceapa verde
2 fire de praz
4 ardei capia
2 ardei grasi
2 ardei iuti
4 catei usturoi
1750 ml apa
300 g malai
sare mare, sare mica
piper, patrunjel, 2 rosii

Mod de preparare:
1. Pestele se eviscereaza, se spala si se usuca. Se trece prin sare mare si se frige pe un gratar incins sau o tabla pentru copt vinete.
2. Se coace pestele cateva minute pe ambele parti, apoi se pune intr-un vas mai mare. Ardeii capia si ardeii grasi se spala, se taie fasii  si se pun intr-o cratita.
3. Se adauga rosiile taiate cubulete, prazul taiat rondele subtiri, ardeiul iute taiat rondele, usturoiul intreg sau feliat. Se presara cateva fire de patrunjel, se adauga piper dupa gust, un litru de apa si se fierb zece minute.
4. Se toarna peste peste, se presara ceapa verde taiata rondele subtiri si patrunjel tocat.
5. Se acopera cu un capac si se lasa cam 10 minute sa se imbine gusturile si aromele.
6. Cu 750 ml apa, putina sare si malai se face o mamaliguta mai tare si se serveste cu saramura de peste.

Bautura: Se serveste cu Pinot Gris

"Happy Wine" Galati

Adăugaţi o legendă
Orasul Galati va fi gazda primei editii a Festivalului International de vinuri "Happy Wine" (22-24 octombrie 2010).
Festivalul isi doreste sa devina un eveniment de referinta in domeniul viniviticol si sa reuneasca producatori, distribuitori si comercianti din tara si din strainatate.
Se vor organiza:
- o sesiune stiintifica dedicata vinurilor
- lansari si degustari de vinuri
- show-uri gastronomice
- cursuri de initiere in arta vinurilor, etc.

sâmbătă, 9 octombrie 2010

Zacusca cu mere

Ingrediente:
1 kg mere
1 kg gogosari
1 kg ardei gras
1 kg morcov
1 kg ceapa
sare, piper, cimbru
500 ml ulei
370 mg bulion

Mod de preparare:
1. Merele, morcovii si ceapa se curata si se rad prin razatoarea mare.
2. Gogosarii si ardeii grasi se taie in doua, se curata de seminte si se dau prin masina de tocat sau se toaca cubulete.
3. Intr-o cratita mare se pun 500 ml de ulei si se calesc intai morcovii, apoi se adauga gogosarii si ardeii grasi tocati, apoi ceapa si in final merele. Se fierb pana uleiul iese deasupra. Se sareaza dupa gust, se pipereaza, se pune cimbru dupa gust. Se adauga bulionul si se mai fierbe compozitia cca. 10 minute. Fierbinte se pune in borcane, se inchid ermetic si se tin acoperite pana a doua zi, cand se aseaza in camara.

joi, 7 octombrie 2010

Placinta cu masline

Ingrediente pentru foi:
3 cani cu faina (cani de 250ml)
300 ml apa calduta
150 ml ceasca de ulei,  sare.

Toate ingredientele se amesteca si se framanta o coca, care trebuie sa fie destul de usor de intins.

Ingrediente pentru umplutura:
250g masline negre fara samburi,
50-80 ml ulei,
2 cepe mari,
1 legatura de marar,
sare, piper dupa gust

Mod de preparare: Ceapa si maslinele sunt taiate marunt si sunt puse la calit intr-o tigaie. Cand s-au inmuiat, se adauga sare, piper si putina apa. Se lasa sa fiarba incet, pana ce apa se evapora. Se adauga mararul tocat si se da la racit.
Aluatul obtinut se imparte in doua. Din fiecare parte se intinde cate o foaie. Pe fiecare foaie se pune jumatate din umplutura de masline, se ruleaza foaia si se pune intr-o tava intinsa, unsa cu ulei. La fel procedam si cu al doilea rulou. Se ung cu putin ulei si se dau la cuptor (incalzit dinainte). Sunt lasate la un foc iute 15 minute, apoi se reduce focul si mai sunt lasate inca 20 de minute pana se rumenesc rulourile.