luni, 27 decembrie 2010

Tort cu frisca si ananas


Ingrediente pentru blat:
8 oua
8 linguri zahar
8 linguri faina
2 linguri ulei
esenta vanilie

Mod de preparare:
1. Blat: Se bat albusurile spuma, apoi se pune zaharul. Separat galbenusurile se amesteca cu 2 linguri ulei si esenta vanilie. Se amesteca albusurile cu galbenusurile, se adauga faina. Compozitia astfel formata se toarna intr-o tava tapetata cu ulei si faina si se da la cuptor.

2. Frisca: se face din 800 g smantana si zahar pudra, cat doriti de dulce.
3. Siropul pentru blat: se face sirop din apa, zahar, zeama de la compot ananas si esenta rom
4. Glazura: 1 pliculet de glazura in 2 culori, care se lasa 5 min in apa clocotita pana sa topeste
Blatul se taie in trei straturi, se insiropeaza fiecare strat, se pune frisca si ananas. Deasupra se pune inca un strat de frisca, apoi se orneaza cu nuca de cocos si glazura de ciocolata. 

Cum se obtine frisca din smantana?

Mod de preparare:

Frisca este unul din toppingurile cele mai utilizate, dar se utilizeaza si ca ingredient la multe prajituri.

Se poate bate frisca doar smantana mai grasa de 30%, de preferat cea cu 35% grasime. Dintr-un  litru de smantana se obtine aproximativ 2 - 2 si 1/2 litri frisca.

Sfaturi atunci cand faceti frisca din smantana:

1. Smantana trebuie sa fie veche de cel putin 1 zi. Smantana foarte proaspata nu se bate bine frisca.
2. Smantana trebuie sa fie foarte rece. Smantana calda nu se bate frisca.
3. Smantana se bate cu mixerul la viteza medie, sau cu un tel metalic.
4. Se utilizeaza doar zahar pudra.
5. Frisca e gata atunci cand isi tine forma; daca se bate prea mult, atunci ea devine granulara si se separa in unt si zer.
6. Frisca care trebuie incorporata in alte ingrediente nu trebuie batuta de tot.
7. Aromele se pun in frisca la urma, dupa ce frisca este batuta.
8. Daca frisca nu se utilizeaza imediat, se pastreaza in frigider, acoperita.

Frisca din smantana utilizata ca si topping (deci pentru ornare sau servire in stare pura) se poate intari si astfel:

1. Se poate utiliza un intaritor de frisca, cernut impreuna cu zaharul pudra atunci cand se incorporeaza in smantana pentru a indulci frisca: la 1 litru de smantana se adauga 7 g intaritor de frisca.
2. Se poate utiliza gelatina - la 1 litru de smantana este nevoie de 10 g gelatina si 60 ml apa rece. Se inmoaie gelatina in apa rece, apoi se incalzeste pe baie de aburi pana se dizolva gelatina. Se bate smantana pana incepe sa se ingroase, apoi, gradual dar repede si fara ezitare, se incorporeaza smantana in gelatina. Se continua sa se bata frisca pana se obtine consistenta dorita.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu