duminică, 23 ianuarie 2011

Braila este Capitala Verde!

Oraşul Braila merita sa primeasca titlul de Capitala verde a României, deoarece s-a implicat foarte mult in actiuni de ecologizare, colectare selectiva a deseurilor, accesarea de fonduri europene de la Fondul de Mediu (ex: Programul Casa Verde - Programul privind producerea energiei din surse regenerabile: eoliana, geotermala, solara, biomasa si hidro) si multe alte activitati prin care a demonstrat grija pentru mediu. Locuitorii Brailei au aratat intotdeauna respect fata de orasul lor si fata de mediul inconjurator.
Sustine si tu Braila publicand un post pe blogul tau si motivand de ce ai ales ca Braila sa devina Capitala Verde a Romaniei. Detalii pe http://www.umbrelaverde.ro/blog.html

luni, 10 ianuarie 2011

Prajitura cu mere si nuca in aluat



Ingrediente:
- oua: 5 galbenusuri + 2 albusuri
- 1 cana zahar
- 1 ceasca ulei
- 11/2 cana faina
- 1 lingurita amoniac stins in otet
- 1 pliculet zahar vanilat
- 1 lingurita coaja de lamaie
- 1 castron cu mere taiate cubulete
- 100 g nuca maruntita
- 2 cubulete de ciocolata

Glazura:
- 3 albusuri
- 1 pahar zahar
- esenta de migdale

Mod de preparare:
Se mixeaza ouale cu zaharul pana se face o spuma, apoi se adauga uleiul. Separat se amesteca faina cu zaharul vanilat si se adauga la compozitie treptat cu o lingura, mixandu-se continuu pana compozitia devine omogena. Coaja de lamaie data pe razatoare si amoniacul stins in otet se adauga ultimele la compozitie si se amesteca bine.
Se tapeteaza o tava dreptunghiulara cu faina si ulei, apoi se toarna compozitia. Se da la cuptorul deja incalzit si se lasa 30 minute la temperatura moderata. Cand este gata se scoate de la cuptor, imediat se toarna deasupra glazura (se mizeaza 3 albusuri de ou, un pahar de zahar si esenta de migdale pana se face ca o spuma) si se mai da la cuptor pana ce glazura se intareste putin. Se scoate de la cuptor imediat si se rade ciocolata deasupra. Se lasa sa se raceasca si se taie in formele dorite.

miercuri, 5 ianuarie 2011

Pandispan cu cacao


Ingrediente:
5 oua
1 cana cu zahar
1 ceasca cu ulei
11/2 cana cu faina alba
1 pliculet de zahar vanilat
1 lingurita de praf de copt sau amoniac stins in otet
2 lingurite de coaja de lamaie
1 lingurita esenta de rom
2 linguri de cacao
zahar pudra cu aroma de vanilie

Mod de preparare:
Se mixeaza ouale cu zaharul pana se face o spuma, apoi se adauga uleiul. Separat se amesteca faina cu zaharul vanilat si praful de copt, si se adauga la compozitie treptat cu o lingura, mixandu-se continuu pana compozitia devine omogena. Coaja de lamaie data pe razatoare si esenta de rom se adauga ultimele la compozitie si se amesteca bine.
Se unge o forma de cozonac cu ulei si se tapeteaza cu faina, apoi se toarna compozitia, din care se mai opreste putina si se amesteca cu cele 2 linguri de cacao, apoi se toarna pe mijloc si se amesteca usor cu o lingurita la suprafata pentru a se imbina cele doua culori. Se da la cuptorul deja incalzit si se lasa 30 minute la temperatura moderata. Cand este gata se scoate de la cuptor imediat, se lasa sa se raceasca si se pudreaza cu zahar.