marți, 28 decembrie 2010

Prajitura cu crema de ness



Ingrediente pentru blat:
7 albusuri batute spuma
200 g zahar
2 linguri faina
putina sare
175 g nuca de cocos / nuca maruntita
zeama de la o felie de lamaie

Ingrediente pentru crema:
7 galbenusuri
200 g zahar
200 g unt
1 pliculet budinca de vanilie
100 ml lapte
2 lingurite ness
25 g nuca de cocos / nuca maruntita
1 lingura faina

Mod de preparare:
1. Blatul
Se bat albusurile spuma cu zaharul, dupa care se adauga treptat nuca de cocos/ nuca maruntita, zeama de lamaie si faina. Se toarna compozitia in tava unsa cu unt si tapetata cu faina si se da la cuptor.
2. Crema
Se amesteca galbenusurile cu zaharul si se adauga treptat praful de budinca, faina, Ness-ul si apoi picatura cu picatura laptele rece. Se freaca pe abur pana se leaga. Cand crema e aproape rece se adauga untul si se amesteca bine, apoi se intinde pe blatul rece. Se presara deasupra nuca de cocos / nuca maruntita.

luni, 27 decembrie 2010

Tort cu frisca si ananas


Ingrediente pentru blat:
8 oua
8 linguri zahar
8 linguri faina
2 linguri ulei
esenta vanilie

Mod de preparare:
1. Blat: Se bat albusurile spuma, apoi se pune zaharul. Separat galbenusurile se amesteca cu 2 linguri ulei si esenta vanilie. Se amesteca albusurile cu galbenusurile, se adauga faina. Compozitia astfel formata se toarna intr-o tava tapetata cu ulei si faina si se da la cuptor.

2. Frisca: se face din 800 g smantana si zahar pudra, cat doriti de dulce.
3. Siropul pentru blat: se face sirop din apa, zahar, zeama de la compot ananas si esenta rom
4. Glazura: 1 pliculet de glazura in 2 culori, care se lasa 5 min in apa clocotita pana sa topeste
Blatul se taie in trei straturi, se insiropeaza fiecare strat, se pune frisca si ananas. Deasupra se pune inca un strat de frisca, apoi se orneaza cu nuca de cocos si glazura de ciocolata. 

Cum se obtine frisca din smantana?

Mod de preparare:

Frisca este unul din toppingurile cele mai utilizate, dar se utilizeaza si ca ingredient la multe prajituri.

Se poate bate frisca doar smantana mai grasa de 30%, de preferat cea cu 35% grasime. Dintr-un  litru de smantana se obtine aproximativ 2 - 2 si 1/2 litri frisca.

Sfaturi atunci cand faceti frisca din smantana:

1. Smantana trebuie sa fie veche de cel putin 1 zi. Smantana foarte proaspata nu se bate bine frisca.
2. Smantana trebuie sa fie foarte rece. Smantana calda nu se bate frisca.
3. Smantana se bate cu mixerul la viteza medie, sau cu un tel metalic.
4. Se utilizeaza doar zahar pudra.
5. Frisca e gata atunci cand isi tine forma; daca se bate prea mult, atunci ea devine granulara si se separa in unt si zer.
6. Frisca care trebuie incorporata in alte ingrediente nu trebuie batuta de tot.
7. Aromele se pun in frisca la urma, dupa ce frisca este batuta.
8. Daca frisca nu se utilizeaza imediat, se pastreaza in frigider, acoperita.

Frisca din smantana utilizata ca si topping (deci pentru ornare sau servire in stare pura) se poate intari si astfel:

1. Se poate utiliza un intaritor de frisca, cernut impreuna cu zaharul pudra atunci cand se incorporeaza in smantana pentru a indulci frisca: la 1 litru de smantana se adauga 7 g intaritor de frisca.
2. Se poate utiliza gelatina - la 1 litru de smantana este nevoie de 10 g gelatina si 60 ml apa rece. Se inmoaie gelatina in apa rece, apoi se incalzeste pe baie de aburi pana se dizolva gelatina. Se bate smantana pana incepe sa se ingroase, apoi, gradual dar repede si fara ezitare, se incorporeaza smantana in gelatina. Se continua sa se bata frisca pana se obtine consistenta dorita.

duminică, 26 decembrie 2010

Salata asortata cu macrou afumat



Ingrediente:
3 cartofi
4 morcovi
3 sfecle rosii
1 ceapa mica
1 macrou afumat mare
maioneza din 3 galbenusuri
ulei, sare, putin otet

 Mod de preparare:
1. Se pun la fiert intr-o cratita cartofii si morcovii, iar dupa ce s-au racit se dau pe razatoarea mare.
2. Se fierbe si sfecla rosie intr-o alta cratita, apoi se da pe razatoarea mare si se amesteca cu putina sare, ulei si otet.
3. Macroul afumat se curata de pielita si oase si se toaca marunt.
4. Ceapa se da pe razatoarea mica.
5. Se foloseste pentru pregatirea salatei un vas termorezistent sau o farfurie intinsa.
6. Se aseaza astfel: un strat de cartofi, unul de maioneza, un strat de morcov, unul de maioneza, un strat de macrou si obligatoriu peste macrou se pune un strat de ceapa, apoi un strat de sfecla rosie, si tot asa pana se termina toate ingredientele. Se decoreaza cu maioneza, castraveti sau gogosari in otet si reteta este gata de servire.

luni, 6 decembrie 2010

Novac la cuptor pe pat de ceapa

Ingrediente:
-2 kg de novac (2 pesti potriviti)
-6 cepe mari taiate julien;
-sare, piper, foi de dafin;
-100 ml ulei
-bulion sau suc de rosii

Mod de preparare:
Pestii eviscerati, curatati de solzi si scurtati de cap, se spala, se cresteaza la un centimetru distanta, se presara cu sare si piper, apoi se aseaza intru-un vas termorezistent, pe un pat de ceapa taiata julien. Se adauga ulei, bulion si apa pana la jumatatea pestilor. Se pun si cateva foi de dafin si se da tava la cuptor o ora, la foc potrivit pana ce pestele e complet facut.