duminică, 26 septembrie 2010

Saramura de pui la gratar

Ingrediente:
- 4 pulpe de pui
- 2 ardei capia
- 2-3 fire de usturoi verde
- 3 catei de usturoi uscat
- cimbru
- ulei
- patrunjel verde
- sare piper

Mod de preparare:
Pulpele se taie in jumatate, se ung cu ulei si se presara cu cimbru, sare si putin piper. Se frig pe gratarul cu carbuni. Ardeii capia se coc si ei pe gratar.
Se prepara saramura intre timp: se pune 1 l de apa la fiert, cu sare si piper. Dupa ce a fiert apa se adauga cimbru, usturoiul  uscat taiat felii, ardeii copti rupti fasiute, usturoiul verde si patrunjelul tocate marunt. Se dau cateva clocote.
In zeama fierbinte se pun pulpele fripte, se dau intr-un clocot impreuna si se da deoparte. Se serveste preparatul cald cu mamaliguta alaturi si cu un pahar de vin alb.

Inghetata cu mure si lamaie

Ingrediente:
- 2 albusuri
- 20 g zahar pudra vanilat
- un varf de cutit de sare
- coaja rasa si zeama de la 1 lamaie
- 140 g iaurt gras
- 500 g mure inghetate

Mod de preparare:
Bati albusurile spuma cu un praf de sare. Adaugi 1 lingutita de zeama de lamaie si mai mixezi un minut. Treptat adaugi si zaharul pudra si mixezi pana se dizolva zaharul. Continui apoi sa adaugi coaja rasa de lamaie si restul de zeama de lamaie, iaurtul si mixezi totul. Pui murele intr-un blender, deasupra torni amestecul de albusuri si mixezi totul pana cand se zdrobesc bine murele si obtii o pasta omogena. Pui pasta la congelator si lasi vreo 2 ore. Dupa acest timp, scoti inghetata de la congelator, mixezi iar, apoi o mai pui la congelator vreo 2-4 ore, pana cand ingheata complet. Se serveste in cupe, decorata cu mure.

vineri, 24 septembrie 2010

Plachie de vinete

Ingrediente:
- 4 vinete
- 60 g făină
- 100 ml ulei
- 2 cepe
- 1 căpăţină usturoi
- 5 roşii
- 2 ardei grasi
- 1 legătură pătrunjel verde
- sare, piper


Mod de preparare:
Speli vinetele, le cureti de coaja din loc in loc, le tai felii si le sarezi. Dupa 1 ora, le speli, le storci usor si le prajesti in ulei dupa ce le-ai dat prin faina. Toci ceapa si o calesti in ulei, la foc mic, adaugi usturoiul taiat felii pe lungime, ardeii taiati fideluta, rosiile curatate de coaja si seminte si tocate marunt, pătrunjelul verde tocat, sare şi piper, puţină apă şi lasi totul sa fiarba pana scade. Aranjezi vinetele pe o farfurie si torni deasupra sosul. Servim mancarea caldă sau rece.

vineri, 17 septembrie 2010

Plachie de crap

Ingrediente:
1 crap cam de 1,5 Kg
4 linguri de ulei
6 cepe frumoase
citeva rosii
un paharel de vin alb
3 linguri de bulion
3 foi de dafin, sare, piper
patrunjel

Mod de preparare:
1 ) Se curata crapul, dupa care se imparte in felii mari sau se lasa intreg.
2 ) Se taie ceapa in felii subtiri, iar rosiile se taie in felii mari, apoi se pun intr-o tava impreuna cu pestele, uleiul, paharelul de vin alb, bulionul diluat intr-o cana cu apa, sare, citeva boabe de piper, foile de dafin. Se adauga apa la nivelul pestelui, dar sa nu-l acopere complet.
3 ) Se pune tava la cuptor si se lasa sa scada, luand in consideratie ca dupa ce s-a racit, mincarea mai scade.
4 ) Se serveste a doua zi cind sosul e inchegat putin. Se orneaza cu patrunjel tocat marunt.

Peste la cuptor in stil chinezesc

Se calesc la foc foarte iute in ulei urmatoarele: bastonase taiate din telina, ardei gras fasii si un amestec chinezesc de legume (congelate). Nu se lasa sa se inmoaie, trebuie sa fie crocante.

Se sting cu o lingurita de sos soia sau un altfel de sos.
Jumatate din cantitate se pune in tava, peste care se aseaza pestii asezonati cu condiment special de peste (orice peste) si umpluti cu fasii de coaja de lamaie. Se acopera cu restul de legume, iar pentru aroma se pun pe margini felii de lamaie si unul-doi catei de usturoi taiati in doua. Se acopera bine si se da la cuptor jumatate de ora.

joi, 16 septembrie 2010

Salata cu tofu

Ingrediente:
400 g tofu
200 g maioneza din soia
2 ardei grasi rosii
200 g morcovi
o capatana de usturoi
sare, piper proaspat macinat
2 lingurite zeama de lamaie
verdeata - marar sau patrunjel

Mod de preparare: Se trece prin razatoarea mare tofu, usturoiul si morcovul, ardeii grasi se taie cubulete mici, dupa care se amesteca cu maioneza, sare, piper, zeama de lamaie. Se orneaza cu verdeata tocata marunt.

Paste cu nuca si miere

Ingrediente:
1 punga paste
3,5 l apa
250 g nuci
3 linguri miere

Mod de preparare: Pastele se fierb in apa clocotita, timp de 10 minute. Dupa ce au fiert, sunt strecurate si trecute prin apa rece. Miezul de nuca tocat, este pus intr-o tigaie cu putin ulei. Dupa ce s-a rumenit se amesteca cu pastele si mierea. Sunt servite calde. Se poate adauga si putin rom.

sâmbătă, 11 septembrie 2010

Placinta cu praz

Ingrediente:
- 500 gr foi de plăcintă
- 2 buc praz
- 1 ceapă
- 250 gr smântână
- 2-3 ouă
- brânză
- puţina sare, puţin ulei, apă
 
Mod de preparare: Tocaţi ceapa şi o puneţi la prajit intr-o tigaie unde aţi pus în prealabil puţin ulei şi puţină apă, adăugaţi sare. Între timp tocaţi ineluşe prazul curăţat. Amestecaţi-l cu ceapă, şi lăsaţi să se înmoaie totul. Acoperiţi cu capacul, iar sarea va face ca ceapa şi prazul să lase sucul propriu. Adăugaţi dacă trebuie incă un pic de apă şi ulei, daca este cazul.
Daţi deoparte tigaia, şi intr-un castron fărămiţaţi brânza, adăugaţi smântâna, ceapa şi prazul din tigaie, amestecaţi. Dacă este de consistenţă prea groasă, adăugaţi încă un pic de apă, si 2-3 linguri de ulei. Adăugaţi sare dupa gust. Puteţi adăuga şi 2-3 ouă (după mărime). Amestecaţi.
Tava se unge cu ulei. Foile se întind pe tavă, şi la fiecare trei foi se pun câteva linguri de umplutură şi tot aşa pană deasupra avem numai foi.
Peste pita astfel împachetată, se inteapa cu furculita în câteva locuri (ca să iasă aburul, să respire în timpul coacerii). Puneţi intr-un castron un pic de apă şi ulei şi turnaţi peste pită. Acoperiţi cu o folie de aluminiu. Daţi la cuptorul rece, tava să fie la jumătatea cuptorului, chiar un pic mai jos. Aprindeţi la 220 C. După 45 de min aprox. îndepărtaţi folia de aluminiu ca să se poată rumeni deasupra.
Coaceţi încă 15 min, important este să aibe culoare frumoasă, rumenă. 

Gaina a la Macedonia

Ingrediente:
- o găină
- 200 g şuncă
- 100 caşcaval
- 3-4 ouă
- o ceaşcă cu iaurt
- usturoi
- busuioc
- sare
- piper
- ulei

Mod de preparare:  Se fierbe o găină. Carnea se taie în bucăţi mici. Se adaugă mirodenii şi usturoi tăiat mărunt. În tava unsă cu ulei, se pune jumătate din carne, peste care se rade caşcaval, cam un centimetru. Deasupra se pune şunca, apoi din nou caşcaval ras şi stratul de carne care a rămas. Se bat 3-4 ouă cu o ceaşcă cu iaurt si puţină sare si se toarnă deasupra. Se pune la cuptor, la foc mic, o oră sau o oră si jumătate. Se serveste caldă.


marți, 7 septembrie 2010

Praz cu masline

Ingrediente: 4 tulpini groase de praz, 100 ml ulei, 4 rosii, 2 cepe, 3-4 catei de usturoi, 1 legatura marar, 100 g masline negre, sare, piper, paprica (dupa gust), 1 pahar de vin alb

Mod de preparare: Ceapa, rosiile si usturoiul se toaca marunt. Ceapa se caleste in ulei, la foc mic. Cand devine aurie adaugam rosiile, usturoiul, paprica, piperul. Prazul se taie in bucati de cca 3 cm lungime, il punem la rumenit adaugand o ceasca de apa. Il lasam sa fiarba aproximativ 30 de minute. Intre timp, scoatem samburii din masline, le adaugam impreuna cu paharul de vin, lasandu-le sa fiarba inca 5-10 minute. Cand este gata adaugam sare dupa gust si mararul tocat marunt.

sâmbătă, 4 septembrie 2010

Tofu cu legume

Ingrediente: 3 dovlecei; 2 vinete; 2 cepe; 2 teline; 1 ardei gras; 1 praz; 1 cutie de tofu; 200 g ciuperci; 5 linguri ulei de masline; 2 linguri otet de mere, cimbrisor, sare, piper.

Mod de preparare: Dovleceii, vinetele, ceapa, prazul, ciupercile, ardeii si telina sunt taiate si puse intr-un vas. Se adauga peste ele piper, sare, otet si doua linguri de ulei de masline. Sunt lasate cateva minute, apoi sunt puse intr-o tava intr-un strat generos. Peste legume se pune tofu taiat cubulete. Se adauga 2 linguri ulei si cimbrisor. Tava se acopera cu foile de aluminiu si se pune la cuptor cam 35 minute, la o temperatura de 190-200 grade Celsius. Dupa timpul mentionat, tava este scoasa, se inlatura folia si se mai stropeste cu o lingura de ulei continutul. Se mai da la cuptor 10 minute pentru gratinare.

Tofu este o branza vegetala, obtinuta din lapte de soia, care contine extrem de multe proteine si calciu.

Care sunt beneficiile branzei tofu:
- Branza tofu este recomandata in curele de slabire precum si persoanelor suferinde de diabet, gratie continutului caloric scazut si lipsei grasimilor saturate.
- Tofu este un aliment consumat si de atleti. Continutul sau bogat in magneziu recomanda acest tip de branza ca un aliment esential in regimul alimentar zilnic.
- In alimentatia copiilor, tofu este excelent, datorita continutului ridicat de calciu (o suta de grame de tofu asigura 10% din necesarul zilnic de calciu) si fier.
- 25 de grame de tofu pe zi ajuta la prevenirea bolilor de inima.

Ghiveci de legume

Ingrediente: 6 cartofi, 2 morcovi, 3 ardei grasi, 1 dovlecel, 1 conopida, 1 varza mica, 300 g fasole verde, 1 telina mica, 100 ml bulion, 3 cepe, 5 rosii, 1 pahar ulei, 2 legaturi patrunjel verde, sare, piper

Mod de preparare: Curatam de coaja telina, ceapa, dovlecelul, morcovii si cartofii, dupa care taiem ceapa si o punem la calit in ulei. Taiem in bucatele cartofii, dovlecelul, conopida, fasolea verde si ardeii, iar in felii morcovii, telina si rosiile. Varza se taie fideluta. Toate aceste legume taiate se adauga peste ceapa. Stingem totul cu apa, adaugam sare, piper si presaram o parte din verdeata. Punem totul in cuptor timp de o ora. La urma, presaram patrunjelul ramas.

vineri, 3 septembrie 2010

Strudel cu mere, nuci si stafide

Ingrediente: 1 pachet de foi de placinta; 1 kg de mere; o punguta mica de stafide (150 gr), 150 g nuci maruntite, 3 plicuri de zahar vanilat; 2 linguri de zahar; 1 lingura de scortisoara macinata; cateva picaturi de esenta de rom; ulei.

Mod de preparare: Dupa ce merele au fost taiate si razuite, adaugam stafidele, nucile maruntite, zaharul, zaharul vanilat, scortisoara si esenta de rom. Ungem foile de placinta cu ulei si le punem una peste alta pana cand terminam tot pachetul. Peste foi adaugam amestecul de mere si rulam pana la jumatate pe latime. Apoi, din cealalta parte rulam tot pana la jumatate si taiem pe jumatate rulourile. Ele trebuie puse cu "incheietura" dedesubt, astfel incat sa nu se poata desprinda in timpul coacerii. Le ungem cu ulei pe deasupra si le introducem la cuptor (180°C) timp de 30 minute. Dupa ce au fost scoase si s-au lasat sa se raceasca 20 de minute, sunt pudrate cu zahar.

Salata de mazare cu nuci si migdale

Ingrediente: 1 cutie de mazare (500 g), 100 g nuci, 200 g migdale, 3 fire de ceapa verde, o jumatate de lingurita de sofran pudra, sare, piper.

Mod de preparare: Mazarea din cutie se spala si se fierbe putin, apoi se amesteca cu migdalele si nucile taiate marunt. Se adauga ceapa verde taiata si sofranul. Sare si piper punem dupa gust .

Mancare de ardei gras (Piperchi dinjcate)

Ingrediente:
2 kg ardei gras
1 kg rosii
700 g branza de oaie
5 oua
ulei
sare dupa gust

Mod de preparare:
Ardeii se spala, se sterg si se taie bucati mai mari. Intr-o cratita se pune ulei si se calesc ardeii, amestecand mai des. Dupa ce s-au calit, se pun rosiile date pe razatoare. Se lasa sa fiarba putin in sucul de rosii, apoi se adauga branza de oi maruntita, lasand sa mai fiarba 3 minute. Se adauga sare dupa gust. Ouale se amesteca intr-un castron, apoi se adauga peste ardei si se mai lasa la foc cam 2-3 minute, amestecand continuu. Se poate manca si calda si rece.

Ardei iuti bulgaresti

Ingrediente:
1,5 kg ardei bugaresti iuti
500 ml otet
750 ml apa
170 g zahar
1 lingura sare
2-3 foi dafin
10 g mustar (boabe)
10 g piper (boabe)

Mod de preparare:
1. Ardeii se oparesc cu apa usor sarata, se lasa in aceasta apa cu sare pana a doua zi;
2. Se fierbe otetul cu apa, zaharul, sarea, piperul, mustarul si foile de dafin. Se dau cateva clocote;
3. Ardeii se scurg de apa cu sare si se aseaza in borcane;
4. Borcanele se pun pe un suport de metal, se toarna incet marinata, se inchid ermetic cu capace cu filet.
5. Se lasa sa se raceasca, apoi se depoziteaza la rece.