luni, 30 august 2010

Salam de biscuiti

Ingrediente:
700 g biscuiti simpli, 200 g rahat, 200 g stafide, 1 l lapte, 1 pachet unt, 5 linguri cacao, 10 linguri zahar, zahar vanilat, esenta de rom, nuci maruntite, nuca de cocos

Mod de preparare:
Intr-un castron mare se rup biscuitii in bucati mici. Separat, se incalzeste laptele, unde se adauga untul, zaharul, cacao, esenta de rom, stafidele  si nucile maruntite. Cand untul este topit se toarna incet peste biscuiti amestecand cu o lingura de lemn. Pe o folie se toarna compozitia si se ruleaza ca un salam. Se lasa la rece cam 3-4 ore. Pentru un aspect deosebit, poti tapeta celofanul cu nuca de cocos, dupa ce inainte l-ai udat putin sau l-ai uns cu unt.

duminică, 29 august 2010

Frigarui de pui cu fructe

Ingrediente:
1 piept de pui/ piept de curcan
4 cepe mijlocii/ felii de ananas
2 mere acrisoare
2 kiwi
2 banane tari, coapte
suc de lamaie
2 linguri ulei
sare, piper
Mod de preparare:
1. Pieptul de pui se taie in cuburi mici. Cepele se taie in patru. Merele se curata si se taie in opt. Kiwi se taie in patru. Bananele se curata si se taie in felii groase de 3 cm. Fructele se stropesc cu suc de lamaie.
2. Toate ingredientele se vor infige alternativ pe 4 frigarui. Se ung cu ulei si se frig la gratar 15 minute, intorcandu-se des. Se condimenteaza cu sare si piper. Se lasa sa stea cateva minute inainte de a fi servite.

Pastrav cu verdeata

Ingrediente:
4 pastravi, sare, suc de lamaie, 2 legaturi de verdeturi amestecate, de sezon, 100 g unt, 250 ml vin alb sec, 1 varf de cutit de zahar, piper proaspat macinat



Mod de preparare:
1. Pastravii se spala, se presara cu sare si se stropesc cu suc de lamaie. Se lasa sa stea 10 minute.
2. Verdeturile se impart in 4 legaturi si se pun in interiorul pastravilor.
3. Se preincalzeste gratarul. Se taie 4 bucati de folie de aluminiu si se ung cu unt. Se aseaza pastravii in folie si se impacheteaza. Se frig la gratar, cam 6 minute pe fiecare parte.
4. Folia se desface cu grija si sucul se scurge intr-un vas, ce se pune pe gratar. Se adauga vinul, untul, zaharul, sarea, piperul. Sosul se serveste separat, alaturi de pastravi.

Banane la gratar


Ingrediente:
4 banane
2 linguri zahar
2 lingurite esenta rom
2 linguri coniac
4 linguri alune sau nuci macinate


Mod de preparare:
1. Bananele se aseaza pe gratar si se frig pe ambele parti, pana ce coaja devine maronie.
2. La fiecare banana se curata o fasie groasa de coaja, in partea superioara. Pulpa fierbinte de fruct se presara cu zahar, esenta de rom, coniac si nuci macinate. Bananele se consuma cu lingurita direct din coaja.

Portocale cu miere

Ingrediente:
2 portocale mari, netratate
20 ml Cointreau
2 lingurite miere lichida
100 g frisca dulce
1 lingura zahar vanilat
4 cirese


Mod de preparare:
1. Portocalele se spala cu apa fierbinte, se usuca si se taie in doua. Se aseaza pe foliile de aluminiu, se stropesc cu Cointreau si cu miere. Se preincalzeste gratarul. Folia se trage in sus si marginile se prond usor. Pachetul se aseaza pe gratar si se frige aproximativ 10 minute.
2. Frisca se bate spuma cu zaharul vanilat. Portocalele se scot din folie, se aseaza pe patru farfurii, se orneaza cu rozete de frisca si pe fiecare se pune cate o cireasa.

sâmbătă, 28 august 2010

Inghetata de kiwi


Ingrediente: 8 kiwi mari, zeama de la jumatate de lamaie, coaja de lime, 20 g zahar, 1,5 dl.apa

Mod de preparare:
1. Se pregateste siropul: se fierbe apa cu coaja razuita a lime-ului si cu zaharul, apoi se raceste.
2. Se curata fructele de coaja, se taie marunt, se dau prin mixer pentru a obtine un piure si se adauga zeama de lamaie. Se adauga treptat si siropul racit. Pasta astfel obtinuta se trece prin strecuratoare, apoi se toarna in 6 forme de inghetata. Formele se pun la congelator, iar dupa 30 de minute se introduce in fiecare un betisor de lemn sau plastic. Iinghetatele se mai lasa in congelator timp de 1 ora si jumatate.

joi, 26 august 2010

Snitel de curcan


Ingrediente:
4 felii de carne de curcan
1 legatura de ierburi de sezon
4 linguri ulei de alune
2 linguri suc de lamaie
sare, piper proaspat macinat

Mod de preparare:
1. Snitelele se tamponeaza cu un servetel. Ierburile se taie marunt. Uleiul se amesteca cu sucul de lamaie si cu ierburile.
2. Snitelele se aseaza in marinata si se pun pentru 2-3 ore in frigider, se intorc de cateva ori. Se preincalzeste gratarul.
3. Snitele de curcan se scurg si se frig la gratar cca 8 minute pe fiecare parte, intorcandu-le de mai multe ori

Pastrav curcubeu

Ingrediente:
1/2 legatura patrunjel verde
1/2 pumn de hasmatuchi
1 cutie de nasturel
130 g unt moale
3 linguri de suc de lamaie
1 catel usturoi zdrobit
sare, piper proaspat macinat
4 pastravi curcubeu (curatati)
4 crengute de cimbru
1 crenguta de rozmarin
ulei pentru ungere

Mod de preparare:
1. Verdeturile se taie marunt si se curata frunzele de nasturel.
2. Untul se freaca spuma cu o lingura de suc de lamaie, usturoi, sare si piper. Se amesteca cu verdeturile taiate, se formeaza rulade, se invelesc in folie de aluminiu si se pun in congelator pentru o jumatate de ora.
3. Pastravii curatati se spala, se usuca, se freaca cu sare si piper, se stropesc cu suc de lamaie si se lasa jumatate de ora. Apoi se umplu cu cimbru si rozmarin, partea exterioara se unge cu ulei si se frig pe gratar cate 6 minute pe fiecare parte. Untul amestecat cu verdeturi se taie in felii si se pune in pastravii calzi. Se servesc cu felii de lamaie.

miercuri, 25 august 2010

Ananas "imbatat"

Ingrediente: 4 felii ananas din compot, 4 lingurite de rachiu de cirese, 1 lingura de unt, 2 lingurite de miere, 1 varf de cutit coriandru macinat

Mod de preparare: Feliile de ananas se stropesc cu rachiul de cirese si se lasa sa se patrunda o jumatate de ora. Se preincalzeste gratarul. Untul si mierea se incalzesc intr-un vas, se condimenteaza cu coriandru. Feliile de ananas se aseaza pe gratar, se frig 5 minute, se intorc de mai multe ori, pana ce devin fragede, maronii. De fiecare data se ung cu amestecul de unt si miere. Se servesc cu frisca.

Zacusca cu morcovi

Ingrediente: 2,5 kg morcovi, 2,5 kg gogosari, 2 kg ceapa, 2 teline mari, 500 ml ulei, 3 linguri vegeta, foi de dafin, 1 kg bulion de casa

Mod de preparare: Morcovul si telina se dau pe razatoarea mica si se inabusa cu apa si ulei pana se inmoaie, apoi se adauga ceapa taiata fin si ardeii taiati cubulete. Se fierb la foc potrivit, pana cand legumele devin moi si compozitia omogena. Bulionul se obtine din 3 kg rosii. Se adauga bulionul si se mai fierbe compozitia inca 15 minute. Zacusca fierbinte se pune in borcane, care se inchid ermetic cu filet, se aseaza intr-o tava la cuptor. Se tin la foc domol pana prind o crusta deasupra. Apoi borcanele se scot de la cuptor, se acopera cu paturi groase si se lasa pana a doua zi.

marți, 24 august 2010

Ciuperci umplute

Ingrediente: 1 kg ciuperci Champignon, 2 legaturi verdeata sezon, 5 catei de usturoi, sare, piper macinat, 130 g unt, 1 legatura de ceapa verde

Timp preparare: 1/2 h

Mod de preparare:
1. Se indeparteaza piciorusele de la ciuperci si se taie cubulete. Verdeata se taie marunt, ceapa verde se curata si se taie rondele subtiri. Usturoiul se zdrobeste. Toate ingredientele se amesteca cu piciorusele de ciuperci taiate si se condimenteaza cu sare si piper.
2. Se preincalzeste gratarul. Se topeste untul. Ciupercile se vor umple cu amestecul de verdeturi si se vor stropi abundent cu untul topit, apoi se aseaza pe grill si se vor frige cam 5 minute, pana ce untul incepe sa faca spuma.

Se servesc cu salata de cartofi, cu rosii, castraveti si cuburi de cascaval.

duminică, 22 august 2010

Inghetata picanta cu mere verzi

Ingrediente: 1 kg mere verzi, 100-150 g zahar, 1,5 dl vin alb, 1 betisor de vanilie, 3 dl frisca, 4 frunze de busuioc

Mod de preparare: Se taie merele bucati mai mici, se toarna 1,5 dl vin si apa cat sa le acopere. Se aromatizeaza cu vanilie si zahar, se adauga frunzele de busuioc taiate marunt si se fierb la foc mic pana ce merele se inmoaie. Dupa ce s-au inmuiat, se scoate din oala betisorul de vanilie si se mixeaza pentru a obtine un piure. Cand s-a racit, se amesteca cu frisca batuta pana ce se intareste, apoi se pune intr-un vas si se congeleaza.

Parfait de capsuni

Ingrediente: 500 g capsuni, 250 g zahar, 5 galbenusuri, 4 dl frisca, 1 pachet de zahar vanilat

Mod de preparare:  Se pun deoparte cateva capsuni pentru ornare, iar restul se spala. Jumatate se dau prin blender, iar restul se taie bucati mici. Zaharul se amesteca cu 1 dl apa si se fierbe pana ce se topeste complet, apoi se ia de pe foc. Se amesteca galbenusurile, se adauga la siropul caldut, apoi se pun inapoi pe foc. Se incalzeste la foc mediu amestecand continuu, insa cand incepe sa fiarba, se ia de pe foc. Se toarna intr-un vas si se bate cu un batator de spuma pana se raceste. La galbenusurile cu zahar se adauga mai intai capsunile date prin blender, apoi zaharul vanilat si in cele din urma se amesteca si cu frisca batuta si cu capsunile taiate bucati. Se toarna intr-o forma de chec si se lasa o noapte in congelator. Inainte de servire se taie felii si se serveste ornat cu capsuni.

Chiftelute

Ingrediente:
1 kg carne porc/ pui
2 cartofi (200g)
2 oua
1 morcov
1 capatana de usturoi
1 ceapa
1 legatura marar
sare, piper, condimente pentru chiftele
ulei pentru prajit, faina

Preparare:

Carnea, ceapa si usturoiul se toaca la masina de tocat. Cartofii si morcovul se fierb, apoi se paseaza si se amesteca in compozitie impreuna cu mararul, 2 oua, sare, piper, putin ulei si condimentele pentru chiftelute.

Din amestecul de chiftele se formeaza chiftele, se dau prin faina si se prajesc in ulei.

Chiftelele se prajesc pana cand capata culoarea aurie. Pentru chiftele gustoase, folositi multa verdeata proaspata, le va da un gust foarte bun.

sâmbătă, 21 august 2010

Prajitura cu cirese

Ingrediente: 3 oua, 100 g zahar, 100g unt, 100 g praf de budinca, 1/2 praf de copt, 500 g cirese proaspete sau 1kg compot de cirese.

Preparare:
Se amesteca untul cu zaharul spuma, se adauga ouale, budinca, zaharul vanilat si praful de copt. Se amesteca bine, apoi se toarna intr-o forma unsa si tapetata cu faina.
Deasupra se aseaza fructele curatate sau scurse de zeama de compot. Se coace la foc potrivit 40 min.
Se serveste rece pudrata cu zahar vanilat.


vineri, 20 august 2010

Zacusca de ciuperci

Ingrediente:

1 kg ciuperci
2 kg gogosari
1 kg de ceapa
2 kg de rosii
sare, piper, foi de dafin
400 ml ulei

Preparare:
Caliti ceapa tocata si ciupercile taiate in ulei, potriviti de sare, piper si adaugati foile de dafin. Cand ciupercile s-au inmuiat adaugati gogosarii copti, curatati de seminte si cotoare. Adaugati rosiile decojite si lasati zacusca sa fiarba la foc mic. Cand scade, mai adaugati sare daca mai e nevoie si puneti-o in borcane mici, calde. Le legati cu celofan si le lasati in cuptor pana a doua zi.

miercuri, 18 august 2010

Baclava

Ingrediente:

foi de placinta 350 gr.
miez de nuca 300 gr.
margarina 200 gr.
esenta de rom 200 ml
apa 200 ml
miere 150 gr.
zahar 250 gr.
o lingura de praf de scortisoara
4 linguri de praf de cocos

Modul de preparare:

  1. Macinati nucile in masina de tocat;
  2. Impartiti foile in trei parti;
  3. Amestecati nucile cu scortisoara;
  4. Impartiti amestecul de nuci si scortisoara in doua farfurii diferite;
  5. Asezati prima treime de foi in tava ungand fiecare foaie dupa ce a fost pusa in tava si punand peste ea urmatoarea foaie;
  6. Puneti o jumatate din amestecul de nuci si scortisoara peste foi;
  7. Asezati a doua treime de foi peste nuci, repetand procedeul anterior. Puneti foaie pe foaie, adaugand peste margarina;
  8. Peste a doua transa de foi adaugati a doua jumatate de nuci si apoi puneti ultima treime de foi unse in acelasi mod ca si celelalte;
  9. Puneti tava cu foi timp de 40 min. la frigider;
  10. Incalziti cuptorul cat timp tava sta la frigider;
  11. Scoateti tava de la frigider dupa terminarea celor 40 min. si taiati prajitura in portii egale;
  12. Dupa portionare, puneti tava la cuptor pentru 30 minute;
  13. Scoateti prajitura dupa ce s-a rumenit;
  14. In acest timp, fierbeti apa si zaharul;
  15. Dupa ce au dat in clocot apa si zaharul micsorati focul, adaugati mierea si lasati sa dea din nou in clocot;
  16. Stingeti focul si adaugati esenta de rom;
  17. Atunci cand baclava este gata turnati peste ea in mod uniform siropul preparat din miere, zahar si apa;
  18. Lasati prajitura sa se raceasca si cand ajunge la temperatura camerei puneti-o la frigider;
  19. Prajitura se consuma rece punand peste fiecare bucata de baclava putin sirop si praf de cocos.

Bors de perisoare

Timp Preparare: 1 h 30 min

Complexitate: medie

Ingrediente: 1 litru bors, 300 g carne tocata pui/porc, untdelemn, 1 morcov, 2 patrunjei, 1/2 telina, 2 cepe, 1 ardei gras, 4 rosii date pe razatoare sau taiate cubulete, 3 linguri orez, 1 ou, sare, piper, marar, leustean verde


Preparare: Carnea, data prin masina de tocat, se amesteca cu ceapa tocata marunt, sare, piper, ou, marar. Se fac perisoare mici inmuind mana in apa. Separat se fierb zarzavaturile, curatate, spalate si date pe razatoare sau taiate fideluta, impreuna cu o ceapa taiata marunt si orezul. Cand au fiert legumele si orezul, se pun si perisoarele si se lasa sa fiarba bine. La sfarsit se adauga borsul fiert dinainte separat in alta cratita, se mai lasa sa dea in clocot.

marți, 17 august 2010

Ardei umpluti

Timp de preparare: 1 h 30 min.

Complexitate: medie

Ingrediente: 13 ardei de marime mijlocie, 3 rosii, 1 morcov, marar, cimbru, untdelemn, 400 g carne de porc, 1 ceasca cu orez, sare, piper, 100-200 ml smintina, ceapa, bulion si suc de rosii.

Mod de preparare: Ardeii se spala, se curata de seminte. Carnea se toaca la masina de tocat, impreuna cu o ceapa mica. La tocatura se adauga orezul curatat de impuritati, spalat si scurs de apa, 1 lingurita cu sare, un virf de cutit cu piper, marar taiat marunt, cimbru uscat, 2 rosii taiate cubulete mici, 1 ardei gras taiat cubulete mici, 1 morcov dat pe razatoare, bulion, untdelemn si apa (o ceasca). Se amesteca bine tocatura si se umplu ardeii. Se aseaza intr-o cratita, se pun capace din felii de rosii taiate subtiri, apoi se toarna peste ardei sucul din rosii, completind cu apa pina la nivelul lor (jumatate suc, jumatate apa). Se lasa sa fiarba la foc potrivit, acoperiti, 60-70 minute. Se servesc ca atare, sau cu smintina, la masa.